wróc do porad

Dieta dla osób ze stanem przedcukrzycowym

Najważniejszy Twój cel to dążenie do osiągnięcia prawidłowej masy ciała.

WAŻ SIĘ I MIERZ OBWÓD W PASIE REGULARNIE!

Optymistyczna wiadomość: zmniejszenie masy ciała przynajmniej o 5% już daje korzyści zdrowotne.

Zalecenia w wyborze produktów w stanie przedcukrzycowym1

Grupa produktów Zalecane Niezalecane
PRODUKTY ZBOŻOWE
  • pieczywo żytnie
  • razowe pieczywo o niskim ig
  • płatki owsiane, gryczane, orkiszowe
  • otręby
  • musli (bez dodatku cukru)
  • kasze gruboziarniste: gryczana, jęczmienna
  • pęczak, jaglana
  • komosa ryżowa, amarantus
  • ryż brązowy i basmati
  • makaron pełnoziarnisty, makarony gryczany i żytni (al dente)
  • chałki
  • strucle
  • rogale
  • płatki kukurydzane, kajzerki
  • pieczywo półfrancuskie
  • chleb razowy na miodzie
  • ciasta, biszkopty
  • amarantus ekspandowany, ryż preparowany
MIĘSA
  • kurczak, indyk, wołowina
  • cielęcina, młoda wołowina
  • jagnięcina, królik
  • mięso z widocznym tłuszczem
  • gęsi, kaczki
  • salami, kiełbasy, pasztety
  • wieprzowina
  • potrawy typu fast-food
NABIAŁ
  • mleko chude
  • chude i półtłuste przetwory mleczne (sery twarogowe, fermentowane napoje mleczne: kefir, maślanka, jogurt)
  • sery żółte podpuszczkowe (sporadycznie)
  • pełnotłuste produkty mleczne (mleko pełne skondensowane)
  • mleko w proszku, sery twarogowe tłuste, sery podpuszczkowe)
  • sery topione
  • sery do smarowania
  • śmietana
  • sery pleśniowe i żółte
JAJA
  • jaja faszerowane bez żółtek, jaja na miękko, omlety
  • jajka smażone na tłuszczu z boczkiem
  • jaja z majonezem
RYBY
  • ryby, filety bez skóry, wszystkie ryby pieczone, gotowane, grilowane
  • ryby smażone na nieodpowiednim tłuszczu
TŁUSZCZE
  • oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej rzepakowy
  • masło (w małych ilościach)
  • smalec, słonina, łój
  • masło
  • margaryny twarde (stosowane do wypieków)
  • olej palmowy
WARZYWA
  • cykoria, kalafior, brokuł, kapusta, ogórek, pomidor, papryka, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak, cukinia, bakłażan, seler, por, marchew, pietruszka
  • szpinak, grzyby
  • suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica)
w ograniczonych ilościach:
  • bób
  • groszek, kukurydza
  • buraki, ziemniaki
  • frytki, chipsy
  • warzywa smażone na nieodpowiednim oleju
  • kukurydza
  • warzywa solone
  • warzywa konserwowe
OWOCE
  • grejpfruty (szczególnie zielone)
  • kiwi, mandarynki
  • pomarańcze
  • porzeczki czerwone, agrest, poziomki, maliny, truskawki
  • jagody, śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, arbuzy
  • brzoskwinie, morele
  • owoce konserwowe
  • owoce ze słodkiej zalewy
  • owoce suszone
  • syropy owocowe
  • dżemy, powidła
  • marmolada
ORZECHY
  • orzechy brazylijskie
  • laskowe, włoskie
  • ziemne, pistacje
  • migdały
  • orzeszki solone, orzeszki w karmelu, słodkich polewach
ZUPY
  • przygotowywane na wywarze z chudego mięsa, na bulionach warzywnych
  • zabielane śmietaną
  • zagęszczane mąką z zasmażką
SOSY I PRZYPRAWY
  • zioła, pieprz, przyprawy korzenne
  • musztarda, sosy na bazie jogurtu, oliwy, pesto
  • sól, majonez
  • gotowe sosy sałatkowe z cukrem i tłuszczami utwardzonymi
SŁODYCZE sporadycznie:
  • sorbety, galaretki, budynie na chudym mleku
  • sałatki owocowe, koktajle owocowo-jogurtowe
  • wszystkie słodycze (lody, torty, ciasta, czekolada)
  • cukier
NAPOJE
  • woda
  • kawa zbożowa
  • herbaty ziołowe, herbaty owocowe
  • soki warzywne
  • syropy
  • słodkie napoje gazowane
  • soki owocowe
  • kawa ze śmietanką
  • alkohol

1 Oprac.: Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – dietetyk, specjalista ds. żywienia

Przykład - ok. 1640 kcal

Śniadanie ok. 416 kcal
Kanapka z humusem, sałatą i pomidorkami Przekąska ok. 187 kcal
Jogurt z otrębami i brzoskwnią

Do przenośnego pojemnika (może być słoik) wlewamy jogurt. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinie, otręby i płatki migdałowe.

Obiad ok. 475 kcal
Kurczak z kaszą gryczaną, papryką i natką

Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w czosnku i przyprawach. Smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Posypujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Podwieczorek / przekąska ok. 212 kcal

Jogurt ucieramy z twarogiem. Dodajemy startą rzodkiewkę i szczypiorek. Jemy z pieczywem.

Kolacja ok. 350 kcal
Sałatka z pestkami dyni i sosem winegret